mandag den 30. november 2009

Fødevarekontrol af julemaden...Her kan en række andre pratiske...


Fødevarekontrol af julemaden, Kokkene, køkkenpersonalet og tjenerne på landets restauranter er så småt ved at varme op til juletravlhed og mange spisegæster vil de kommende uger tage for sig af retterne ved buffeten.

Traditionen tro hænder det, at turen om de lune retter ender med et maveonde, opkast eller diarre. Ganske enkelt fordi noget gik galt enten ude bagved i køkkenet eller oppe ved buffeten.

Derfor sender Fødevarestyrelsen omkring 50 tilsynsførende på kontrolbesøg hos en række restauranter på Sjælland og Fyn. Målet er bl.a. at sætte lup på om hygiejnen i køkkenet er i top og temperaturen i køleskabet er i bund. Derudover vil kontrollørerne vejlede køkkenpersonalet om, hvordan de kan være med til at sikre, at bakterier og virus ikke smitter fra gæsterne og til maden.

”En vigtig del af kontrollen er at sikre, at restauranterne selv har planer for, hvordan de håndterer rengøring og hygiejne, at de følger dem, og behandler og opbevarer fødevarerne korrekt, også i de travleste perioder”, forklarer fødevarechef, Bjørn Wirlander fra Fødevareregion Øst.

Han understreger, at mange af julegæsterne også med fordel kan tage skeen i den anden hånd. ”Når restaurationsgæster bliver syge af buffetmad, skyldes det ofte, at en af gæsterne har været syg og har smittet de andre via maden. Her kan høj håndhygiejne og en række andre praktiske håndgreb, være med til at mindske risikoen for at få et maveonde med hjem fra buffeten”, lyder anbefalingen fra Bjørn Wirlander.

Fødevarestyrelsens gode råd til spisegæsterne:
• Vask hænderne grundigt, inden du går til buffetten
• Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg
• Brug tænger og skeer til at tage maden mad
• Brug et klæde til at holde brødet med, når du skærer det
• Skift tallerken hver gang du henter en ny portion
• Hold dig fra buffetten, hvis du er syg fx med opkast og diarré – du smitter andre.

Kontrolkampagnen, der fokuserer på julebuffeter og hygiejne under juletravlheden, fortsætter frem til jul.

Ingen kommentarer: